Stadsambassade Grfoningen 18 juni 2016.

 

 Gisteren zijn Roos en ik naar het initiatief #nieuwgroningen geweest in de Big Building vlakbij het hoofdstation.in Groningen.

Eerst werd er gezamenlijk gegeten, en daarna zou er een Meetup |Groningen volgen. De film ging over de verandering die momenteel

plaatsvind in Europa bij burgers, t.a.v. van onze huidige samenleving.

Er werd gekeken naar de burgerinitiatieven die momenteel in Europa opgang vinden.

Almeida in Spanje, FiveStar in Italie, Nuit debout in Frankrijk, Podemos in Spanje en Griekenland.

Een veranderend Europa in de 21ste eeuw vraagt ook om een verandering op sociaal cultureel en maatschappelijk niveau.

De steeds verdergaande automatisering leidt indirect tot meer werkeloosheid en daardoor een andere invulling van onze levens.

De stemmen die in Europa voor een basisinkomen, gezond voedsel, duurzame technologie in de vorm van zon, wind en water, en geothermische energie opgaan zijn daar voorbeelden van.

Mensen vinden nieuwe wegen via alternatieve media om informatie met elkaar te delen, en leren samenwerken op een andere manier met behulp van internet, sociale media.

Kortom men wil met elkaar verbinden om die nieuwe maatschappij neer te zetten in de huidige.

Overal op de wereld nemen mensen het heft in eigen hand. Ze starten een moestuin en delen de oogst; leggen samen zonnepanelen op hun dak of beginnen een zorgcoöperatie; vinden een nieuwe lokale munt uit, bouwen een dansclub uit louter gebruikte materialen, etc.

Een onderstroom aan activiteiten, soms gestart bij één persoon, die anderen met zich meetrekt, samen maken we de stad: samen zijn we stadmakers.

Dat kan groot zijn of heel klein. Je kan ook de boodschappen doen voor je buurvrouw. Het gaat er om dat wij elkaar weer zien en waarderen, als verschillend, maar gelijkwaardige mensen. Wat doe jij? Wat kunnen we samen doen? Hoe ziet #nieuwgroningen er uit?

Er waren zo'n 45 mensen die zich tot het initiatief aangetrokken voelden.

Wat kunnen we samen doen?

Hoe gaan we ons netwerk vergroten?

Hoe kunnen dit iniatief maatschappelijk breed gaan dragen?

Het sprak Roos en mij zeker aan.

Hoe nu verder?

Kom op bijvoorbeeld op Vrijdag 8 juli bij ons langs, dan hebben we onze Whatsupp avond,  tenminste als je niet op vakantie bent.

Daarom willen we de mensen dan ook graag uitnodigen om ook kennis te nemen van onze Cooperatie de Lichtmakers.

Cooperatie betekend samenwerken, zonder daarin je vrijheid te verliezen, voor de duidelijkheid.

We hopen dan ook onze samenwerking met het Gronings conservatorium, B.I.G. Burgerinitiatief Groningen, Earthmatters, de Wolkenfabriek en Archincubator in de toekomst verder uit te breiden.